Ishockey är en mycket populär sport i Sverige och räknas sedan 70-talet som en av landets nationalsporter. Under åren är det en stor mängd spelare som lyckats så pass bra att de kunnat göra en internationell karriär och på så sätt satt Sverige på hockeykartan. Alla dessa svenska proffs som Peter Forsberg och Börje Salming har en gång startat i de svenska och så omtyckta klubblagen. Nedan följer en beskrivning av se olika svenska ligorna inom sporten.

Svenska Hockeyligan
Svenska Hockeyligan är den absolut högsta nivån inom sporten i Sverige och kallades tidigare för Elitserien i ishockey. Här gäller spelet för herrarna och ligan har funnits sedan 1975/1976. Under flera säsonger så pågick det förändringar gällande hur många lag som spelade och hur själva turneringen skulle fungera. Sedan 2015 så är det officiellt 14 lag som deltar. Dessa lag möts i totalt 52 olika omgångar vilket leder till ett slutspel med 8 av dessa lag. Det laget som kammar hem vinsten i slutspelet är också svensk mästare. SM-pokalen som tas emot kallas för Le MAt-pokalen. Det lag som har flest vinster inom Svenska Hockeyligan är Färjestad BK.

Hockeyallsvenskan
Nivån under Svenska Hockeyligan är Hockeyallsvenskan, som också är en turnering för herrar. Även här så deltar 14 olika lag under 52 omgångar. Samtliga lag spelar två hemma matcher och två bortamatcher för att gå vidare eller inte i turneringen. De lag som kammar hem de två högsta placeringarna möts i finalen. De lag som hamnar på de två lägsta placeringarna riskerar att bli nedflyttade till Hockeyettan.

Under årens gång så har Hockeyallsvenskan ändrats flera gånger. Det har funnits olika namn, olika antal lag som deltagit och olika många omgångar som lagen möts. Hockeyallsvenskan har en hög nivå av spelare och turneringen rankas inom de bästa 10 ishockey turneringarna runt om i världen.

Svenska damhockeyligan
Ishockey är inte bara för herrar utan damerna börjar ta allt mer plats inom sporten. Idag finns Svenska damhockeyligan som bildades 2008 och är den allra högsta nivån för kvinnor som spelar hockey. Det ingår 10 olika lag i turneringen och är uppbyggd på poäng. Vinner man matchen så får man 3 poäng (efter 60 minuter spel), vinner man eller 5 minuters sudden så får man istället 2 poäng.